Better soa-safe than soa-sorry

  Leesduur min   |   Plaats reactie

  2017-12-08 10:13:06 8 december 2017   |   Geschreven door:

Better soa-safe than soa-sorry

Waarom het zo belangrijk is je toch te laten testen op soa's

Er wordt door jongeren makkelijk gedacht over soa’s, blijkt uit resultaten van de Spuiten en Slikken Sekstest. Zo denkt 44% van de jongeren dat je geen soa’s krijgt als je je na de seks wast. Oeps! Het gebruiken van een condoom is natuurlijk het verstandigst, maar kies je ervoor om het ook weleens zonder te doen? Laat je dan testen. Waarom? Dat zullen wij je FF uitleggen.

Stijging aantal soa’s
Het aantal soa’s onder jongeren stijgt. Dit blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is geen al te best nieuws, maar diegene die zich hebben laten testen, kunnen er tenminste iets aan doen. Niet alle soa’s geven direct klachten. Het kan gebeuren dat je lange tijd met een soa rondloopt zonder dat je het zelf doorhebt. Dat is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor anderen met wie je seksueel contact hebt.

Gevolgen
De gevolgen van het niet behandelen van een soa zijn behoorlijk ernstig. Zo kan je van chlamydia en gonorroe onder meer een bijbalontsteking of eileiderontsteking krijgen. En erger nog, je kan er zelfs onvruchtbaar van worden. Genitale wratten kunnen voor baarmoederhals-, anale- en keelkanker zorgen. Zo heeft elke soa weer verschillende nare gevolgen. Het is dus heel belangrijk dat, wanneer je zonder condoom seks hebt, je jezelf laat testen. Want hoe sneller je start met een behandeling, hoe kleiner de kans is op ernstige complicaties. Zo zorg je er ook voor dat je een ander minder snel besmet.

Stel je voor, je hebt net een nieuwe relatie en jullie willen het zonder condoom gaan doen. Een doemscenario is dat je nieuwe partner dankzij jou een soa oploopt. Om jezelf een zee aan ruzies te besparen, kan je maar beter eerst een testje laten doen.

Kosten soa-test
De kosten van een soa-test weerhoudt veel mensen er nog steeds van om een test te laten doen. Bij de GGD is een test voor jongeren tot 25 jaar, homoseksuele mannen en mensen die in de seksindustrie werken gratis. Een afspraak maken kan zowel online als telefonisch. De kosten van een test bij je huisarts hangen af van je zorgverzekering. In de meeste gevallen valt een soa-test binnen de basisverzekering. Hou hierbij wel rekening met je eigen risico. Maar liever je eigen risico betalen, dan het risico op een eigen levenslange aandoening.

Voor meer informatie over soa’s kun je terecht op de site van Soa Aids Nederland. Of neemt contact op met je huisarts.

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Zin en onzin over GHB & cocaïne

In deze laatste aflevering kijken we kritisch naar wat er nou wel en niet waar is over GHB en cocaïne