Betalen met je privacy is stiekem gewoon heel fijn

  Leesduur 4 min   |   Plaats reactie

  2018-05-18 16:21:08 18 may 2018   |   Geschreven door:

Betalen met je privacy is stiekem gewoon heel fijn

... want we snappen allemaal wel dat gratis niet bestaat

De afgelopen weken, wat zeg ik, máánden, ging het er dagelijks over: privacy. Waar Facebook flink door het stof moet vanwege het Cambridge Analytica schandaal, hadden we ook te maken met discussies over de ‘Sleepwet’ en de nieuwe Europese privacyregelgeving. Privacy is heet. Toch, ondanks alle verwoede pogingen van media en politici om Facebook aan de schandpaal te nagelen lijkt er niets veranderd. Wat vreemd, zou je misschien denken. Facebook is toch het kwaad in de meest pure vorm? Of vinden we het stiekem toch wel heel fijn om met onze privacy te betalen?

Met lichte verbazing zag ik hoe een aantal vrienden hun Facebook-profiel verwijderde nadat ze de aflevering van Arjen Lubach hadden gezien over de dubieuze praktijken van Facebook. Dit kon toch zo écht niet langer. Vooropgesteld, data delen zonder toestemming is inderdaad een kwalijke zaak. Dat die data vervolgens ook nog eens ingezet kan worden voor manipulatie van verkiezingen, maakt dat er terecht meer wantrouwen is ontstaan tegenover dit soort tech-giganten. Toch, de huidige hetze neigt naar hypocrisie van de bovenste plank.

We zijn gierig, allemaal
De mensen die Facebook hebben verwijderd, gebruiken vrijwel zeker ook Google. En dan bedoel ik niet alleen de zoekmachine, maar bijvoorbeeld ook Gmail, Maps of Google Drive. Of wat te denken van alle apps op je telefoon, die zogenaamd ‘gratis’ zijn. Compleet argeloos gaan we akkoord met alle voorwaarden. Niet omdat we niet beseffen dat we onze data ervoor inleveren, maar puur uit gemakzucht. En gierigheid. Want we gaan toch verdorie niet een paar euro per maand betalen voor Whatsapp als het ook gratis kan?

Gratis is een utopie
Gratis bestaat niet. Gratis is een utopie, waarvan je denkt dat het bestaat als je bij de Huishoudbeurs zes zakken vol reclame-zooi mee naar huis zeult. En dus is het hypocriet of erg naïef om Facebook te verwijderen om een statement te maken. Zolang het internet bestaat, betaal je zelf voor het bestaan ervan. Gratis websites hebben reclame, die we vervolgens weer gaan blokkeren met ad-blockers. Je vindt jezelf erg slim, want je leidt toch maar mooi die hypercommercie om de tuin. Chapeau, zou Buma zeggen. Maar zonder reclame, zonder het verdienen aan jouw data, bestaan diensten als YouTube niet. Wat als we alle bedrijven, die nu leven van jouw data, betaald zouden maken? Dat je €10,- per maand gaat betalen voor Google, zoals nu voor Spotify of Netflix. En voor Wikipedia, voor Instagram en Snapchat, voor televisiezenders, voor reisplanners als Maps en 9292, voor Hotmail. Willen we dat?

Betalen met je privacy is geen probleem. Misbruik van je data, dát is een probleem.

Door de schandalen rondom Facebook ben ik:

  • Minder Social Media platforms gaan gebruiken
  • Doorgegaan zoals altijd
  • Meer tijd op Social Media gaan doorbrengen, want de nieuwe Snapchat-filters zijn aan

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Waarom willen MBO'ers per se student worden genoemd?

Die 10% korting bij de WE mis je echt niet